Naturvidenskabeligt grundforløb

Fra LTWiki

Naturvidenskabeligt grundforløb (NV) er et forløb i biologi, kemi og fysik. Det er opdelt i 2 underforløb, der varer 3 uger hver. Forløbene består af forskellige forsøg, der skal dokumenteres i et portfolio.

Forløbet har en individuel afsluttende prøve, hvor eleven skal forklare formålet med forsøgene og hvordan de blev udført, samt forklare dataene fra forsøget og sammenhængen mellem data, teori, modeller, og eventuelt egne hypoteser. Det er journalerne fra forsøgene, der er udgangspunktet for prøven. Eleven får en individuel karakter, som baseret på den mundtlige præstation, og som tæller med i eksamensgennemsnittet.

Salte og temperaturer

Opløselighed af Kaliumchlorat

Forsøget skal bestemme temperaturen hvorved [math]\ce{KClO_3}[/math] kan opløses i forskellige mængder vand.

  • Fremgangsmåde: ~/.s/Kemi/NV/Salte og temperaturer/Kaliumchlorat fremgangsmåde.pdf
  • Resultater: ~/.s/Kemi/NV/Salte og temperaturer/Resultater/Kaliumchlorat opløselighed.ods

Opdrift af et æg

Forsøget skal bestemme hvad densiteten af en væske skal være før opdriftskræften og tyngdekræften på et æg, der placeres i væsken, ophæver hinanden.

Væsken starter som postevand. Væskens densitet ændres ved at gøre massen større uden at ændre volumen. Det kan gøres med en salt, der opløses i vandet. Salten tilføjes gradvist til vandet, indtil ægget flyder. Det giver en densitet hvor kræfterne ophæver hinanden. Herefter, for at opnå højere præcision, tilføjes gradvist postevand, hvilket formindsker densiteten, indtil ægget kun lige præcis flyder ovenpå.

[math]\rho_{\text{væske}} = \left(m_{\text{vand}} + m_{\text{salt}}\right) \div V_{\text{vand}}[/math]

Se også: Opdrift

Yderligere læsning

  • Naturvidenskabeligt Grundforløb (NV): ~/.s/Fysik/Udleverede dokumenter/NV/Naturvidenskabeligt Grundforløb 2019-20.pdf